Búvártanoda | buvartanoda.hu

Borneo/Sipadan 2019
2019. tavaszán az egyes források szerint a világ 10 legszebb merülőhelye között számontartott, Borneo szigetéhez tartozó Sipadanra szervezünk búvártúrát.

Borneó észak-keleti csücskénél, a Celebesz-tengerben található a világ egyik legszebb merülő helye, a Sipadan sziget, mely a Lonely Planet merülőhely világranglista 5. helyét foglalja el. Maga Jacques Cousteau is a 10 kedvenc merülehlyeinek egyikeként nyilatkozott Sipadanról! (Cikk elérhető ezen a linken.) Valójában három szigetről van szó, Mabul, Kapalai és Sipadan, melyek a régió merülési helyszíneit takarják. A víz alatti élővilág annyira egyedi és gazdag, hogy a merülések és búvárok száma naponta limitálva van, melyet a hatóság nagyon komolyan vesz. Mindhárom sziget körül másfajta élővilágot láthatunk, ez adja az egyik különlegességét is a régiónak. Méteres fűrészes sügérek, tízezres egyedszámú jackfish rajok, számos cápafaj, teknősök, tintahalak, hatalmas barrakuda rajok, napóleonhalak, varangyhalak, púposfejű méteres papagájhalak, kavargó-úszó élővilág produkálják a látnivalót minden merülésen.

Íme a tervezett program:

Indulás Budapestről: 2019. március 7-én vagy 8-án a Turksih Airlines isztambuli átszállásos járatával. Érkezés Kuala Lumpurba, Malájzia fővárosába március 8 vagy 9-én. Egy éjszaka Kuala Lumpurban a reptérhez közeli medencés hotelben. Este fakultatív városlatogatás Kuala Lumpurban (Petronas tornyok, kinai negyed stb), vagy lazulás a medence partján a szállodában.

Másnap kora reggel (7:05) indulás tovább a Borneo szigetén található Tawau-ra, Air Asia belföldi repülőjárattal. Tawau-ból busszal és kishajóval transzfer a világ egyik legkülönlegesebb búvárközpontjához, a Seaventures Dive Resorthoz, ahol 6 napot és 5 éjszakát töltünk.

Mivel Sipadan szigetről már sok éve kitiltottak mindent a búvárokon kívül, így Mabulon található a szálláshelyek nagy része, tengerparti resortok formájában. Ettől eltérő módszert alkalmazva alakították ki a Seaventures búvárközpontot egy amerikai olajfúrótoronyból és helyezték el a Mabul sziget mellett. A torony - rövid nevén RIG - a 15 méteres tengervízben lábakon áll (a vízhez lift visz le!) és alatta egy részben mesterséges házi zátony van kialakítva. A hat nap során két teljes napot töltünk a Sipadan szigete körüli merülőhelyeken. Mivel egy-egy túrán csak egy napot garantálnak minden bázison Sipadanra, ezért ez óriási dolognak számít! (Igény esetén 60 Euro felárért Sipadanon a napi 3 merülés 5-re bővíthető.) Felárért lehetőség van a híres teknős temető barlangban is merülni, de csak minimum Cavern speciality minősítéssel. (A spec tanfolyam hamarosan elvégezhető lesz a Búvártanodában.)

   

A búvárcsomag napi 3 hajós-, a házizátonyon pedig korlátlan merülést tartalmaz. (Nyilván a házizátony nem akkor nagy szám, de azért ott is lehet látni érdeksségeket és gyakorolni, tanfolymaozni is kiváló.) A RIG  hajói minden kora délután ingyen átviszik az érdeklődőket Mabul szigetre és naplementekor visszahozzák őket. A szigeten lehet sétálni, ismerkedni az őslakosok életével, fürdeni, napozni a fehér homokon.

A tornyon töltött 6 nap-5 éjszaka során kétágyas, klimatizált szobákban (körülbelül egy szafarihajó szinvonala) leszünk elhelyezve, teljes ellátással, mely büfé jellegű. Az ivóvíz, kávé, limonádé és tea benne van az árban, de az alkoholért és üdítő italokért külön kell fizetni. A tornyon töltött időt az alvást kivéve a közös helységekben töltjük, melyek zöme fedett, de nyitott oldalú. Van szórakozási lehetõség is a tornyon, karaoke bár, mozi szoba, "kerthelyiség", játék szoba, asztalitenisz és biliárd-asztal is rendelkezésre áll.

       

Március 14 vagy 15-én reggeli után hajóval visszamegyünk Borneora, ahol már vár minket a busz és egy kb 5 órás úton eljutunk az esőerdő közepén levő Sandakan városba, ahol egy szép 5 csillagos hotelben töltjük majd az estét. Miután leraktuk a csomagjainkat, még megnézzük a várost és csavargás közben valahol (saját költsége) vacsorázunk is (ezen a napon csak reggelit kapunk).

Borneó földünk harmadik legnagyobb szigete, melyet nagyrészt trópusi esőerdõ borít, miközben a változatos domborzati viszonyok paradicsomi tájjá varázsolják. Legmagasabb pontja a Mount Kinabalu (4.095 méter). Számos endemikus (azaz bennszülött) faj él az  erdőkben, ilyen a borneói orángután és a borneói törpeelefánt, a szumátrai orrszarvú és a ködfoltos párduc.

Másnap reggeli után elindulunk a Sepilok orángután szentélybe, ahol tanúi lehetünk az esőerdő megőrzésének érdekében tett rehabilitációs védelmi erőfeszítéseknek. Ebédet a Sepilok Nature Resortban kapunk, itt folyik a Sukau folyó. Bejelentkezünk a Borneo Nature Lodgeba, délután hajós szafari és vadles a folyón, megismerkedünk a borneói esőerdő növény-és állatvilágával. Ez a régió jól ismert hornbillekről (orrszarvú madár félék), színes trópusi madarakról, krokodilokokról, hatalmas varánuszokról, vaddisznókról, vidrákról és különböző majomfajtákról. Leghíresebb a borneói nagyorrú majom. Ezek a nagyhasú, hatalmas orrú, hosszú fehér farkú főemlősök a folyó mellett élnek és különösen aktívak szürkületkor, ekkortájt élnek társasági életet, ilyenkor keresnek táplálékot. A szafari végén visszamegyünk a Lodge-ba, ahol vacsorát kapunk. (ezen a napon: reggeli-ebéd-vacsora )


     

Március 16-án vagy 17-én reggeli különleges madarak között, majd különféle rovarokat ismerhetünk meg mielőtt elindulunk Sandakan felé. A Sandakan város felé vezető úton ellátogatunk Gomantongba, a híres madárfészek barlangba. A WWF leírása szerint ez a terület a világ ehető madárfészek termelésének a legfontosabb forrása. (Az itt szedett madárfészkekből készül a híres fecskefészek leves.) Ebédelni Sandakan város legfelső pontján fogunk, ahonnan belatni az egesz öblöt és a várost, ebéd után bejárjuk a történelmi várost és itt adódik lehetőség egy kis vásárlásra is.

     

Ezután buszos transzfer Sandakan repterére. Ha időnk engedi, útközben még meglátogatjuk a buddhista kolostort és templomot.

Repülés Kuala Lumpurba, onnan tovább 23.50-kor Budapestre. Március
17-én vagy 18-án érkezés Budapestre reggel 8:20 kor.

Részvételi díj


A túra ára búvároknak 1590 € (nem búvároknak 1430 €) + kb.800 € repjegyek (A Turkish Airlines esetében 30 Kg + a belföldi Air Asia esetében 20 Kg lehet a poggyász. Utóbbinál felár ellenében növelhető 5 vagy 10 kilogrammal).

Amit az ár tartalmaz:
1 éjszaka Kuala Lumpurban egy medencés reptér közeli szállodában.
6 nap/5 éjszaka teljes ellátással 18-22 merülési lehetőséggel a RIG-en , melyből napi 3 merülés hajós Mabul es Kapalai szigeteknél, illetve korlátlan merülés a RIG-ről.
A túrán 2 napot (3 merülés/nap) merülünk a Sipadan nemzeti parkban (Nemzeti parki belepö 15 €/nap, ahányszor valaki megy, ez a helyszínen fizetendö). Külön díjazásért ezeken a napokon két további Sipadan merülésre is jogosult vagy az engedélyed miatt, azaz maximum 5 merülés hajtható végre egy nap.
Egesz napos buszos transzfer es kirándulás a sziget belsejébe Sandakanba.
3 nap/2 éjszaka az Orángután nemzeti parkban, végig programokkal és teljes ellátással (kivéve a transzfer napja, mikor a Rigröl átbuszozunk a sziget belsejébe, aznap csak reggeli van).
Reptéri transzfer Sandakanban.

Jelentkezés e-mailben minél előbb, de legkésőbb augusztus 31-ig. (Lehet utána is, de a repjegyek ára emelkedni fog!) A jelentkezés véglegesítése 1000 € foglaló befizetése esetén történik.
A maradék részvételi díjat 60 nappal indulás elöttig azaz január 5-ig kell kiegyenlíteni.
Az egész túrát a My Sundreams német utazási iroda szervezi.
A foglalás után a számla kiállitását követő 2 hétig útlemondási biztosítás köthető az útra, tehát lemondás esetén a biztositó fizet (orvosi igazolás szükséges hozzá).