Búvártanoda | buvartanoda.hu

Búvárkodás vírushelyzetben

A jelenlegi vírushelyzetben van néhány szabály, amit búvárkodás közben most be kell tartanunk. (Feltéve persze, hogy minimalizálni szeretnénk a fertőzés kockázatát...) Ezzel kapcsolatban a PADI készített egy 8 pontos ajánlást. 

Hevenyészett fordításban íme a lényeg:
- Ne merülj betegen!
- A felszínen tarts megfelelő távolságot a többiektől!
- Fertőtlenítsd a kezed, mielőtt hozzányúlsz a búvárfelszerelésekhez (akkor is, ha a sajátodhoz), és csak akkor nyúlj hozzá máséhoz, ha feltétlenül szükséges!
- A felszínen kövessük az orvosi maszk használatának helyi előírásait!
- A búvármaszk és reduktor használatával csökkentjük a fertőzés veszélyét, ezért víz felszínén is használjuk ezeket!
- Fertőtlenítsd a maszkodat, reduktorodat, sznoridat használat előtt és után! Elkülönítve tárold ezeket! Használj páramentesítőt (a boltban is kapható :-) nyáladzás helyett! Ne fújd bele az orrodat a vízbe, ha más búvárok is vannak a közelben! A maszkodban összegyűlt zeppelineket se mosd bele a vízbe a többiek közelében!
- Kerüljük a másokra lihegést a felszínen!
- Az alternatív levegőforrásunkat (octopus) ne belégzéssel próbáljuk ki a felszínen, hanem a pótadagoló gomb többszöri rövid megnyomásával!

Amit ehhez hozzátennénk:
- Létezik olyan fertőtlenítő, amit kifejezetten a reduktorok csutorájához fejlesztettek ki. A túrákon és gyakorlati foglalkozásokon lesz nálunk ilyen, tehát bárki használhatja. (És a boltban is kapható :-)
- Kérem, hogy mindenki gondoskodjon magának kézfertőtlenítőről!
- Hajózás közben, az erős szél miatt fokozott kockázata van annak, hogy egymásra fújjuk a kilélegzett levegőnket. Ha lehetséges, tartsunk nagyobb távolságot egymástól. Használjunk orvosi szájmaszkot a fedélzeten. (Vagy szükség esetén a sznorinkat.)

Biztonságos és vírusmentes merüléseket kívánunk mindenkinek!