Búvártanoda | buvartanoda.hu

Tengeri rezervátumok Chilében

Az óceán élővilágát megóvó törvényt fogadtak el Chilében. A Michelle Bachelet elnök által aláírt törvény kilenc tengeri rezervátum létrehozásáról rendelkezik az ország 6400 kilométeres partvonala mentén.
Bachelet szerint országának meg kell teremteni azt az alapot, amelyre támaszkodva a jövőben megóvhatja tengeri területeit - idézi a BBC News. A Dél-amerikai országban ugyancsak idén iktattak törvénybe egy hatalmas nemzetipark-hálózatot."Az, hogy kik vagyunk és kik lehetünk, elkerülhetetlenül összekapcsolódik a 6400 kilométeres partvonalunk sorsával. Ezért ennyire fontos megérteni, hogy a tenger kulcsszerepet játszik a nemzetünk fejlődésében" - fogalmazott az elnök, aki a héten távozik pozíciójáról.
Az új törvénnyel 4,3 százalékról 42,4 százalékra nő az állami védelem alatt álló felségvizek aránya és kb. 1,4 millió négyzetkilométernyi területen lesz biztosítva a tengeri élőlények védelme. Az újonnan védetté vált területek közé tartozik a Diego Ramírez-szigetek térsége, amely oroszlánfókáknak, tengerihínár-erdőknek és bálnáknak ad otthont, valamint a Juan Fernández-szigetek körüli vizek.

Tavaly szeptemberben Chile a világ egyik legnagyobb tengeri rezervátumát hozta létre a partjaitól mintegy 3800 kilométerre fekvő Húsvét-szigetek térségében, több tucat fajnak nyújtva védelmet. A mintegy 740 ezer négyzetkilométer területű Rapa Nui Rahui Tengeri Védett Térségben tilos a kereskedelmi halászat és a mélytengeri bányászat, ám a helyi őslakos halászok folytathatják tevékenységüket.