Búvártanoda | buvartanoda.hu

Remény a hulladék elleni harcban

Kutatók létrehoztak egy mutáns enzimet, ami lebontja a műanyag palackokat. Ez óriási áttörést jelenthet a világot sújtó műanyagpalack-krízisben.

Még 2016-ban Japánban, egy szeméttelepen fedeztek fel egy olyan baktériumot, ami természetes fejlődés után eljutott oda, hogy megegye a PET műanyagot, amelyből az ásványvizes és üditős palackok milliárdjai készülnek. Poliészterek, melyek közé a PET is tartozik, a természetben is előfordulnak, növények leveleit védik. A baktériumok évmilliók alatt alakultak olyanná, hogy fogyasztani tudják.Ezután nyilvánosságra hozták a kulcsszerepet játszó enzim részletes szerkezetét - majd megkíséreltek módosítani ezen az enzimen, hogy kiderüljön, hogyan fejlődik. A
tesztek pedig azt mutatták: a molekula ezután még inkább képes volt lebontani a műanyagokat, így a PET-palackokat is. Prof John McGeehan, a University of Portsmouth professzora, a kutatás vezetője szerint döbbenetes volt, amikor kiderült, hogy még fejleszteni is lehet az enzimet.

A mutáns enzimnek néhány nap kell csupán, hogy lebontsa a műanyagot, de a kutatók szerint még ennél is gyorsabb lehet, és el lehet majd érni, hogy nagyüzemi működésre fogják. Azt remélik, hogy ezzel az enzimmel lebonthatják a műanyagot eredeti komponenseire, így pedig újra lehet majd hasznosítani.

Ez a felfedezés hatalmas előrelépés lehet a műanyag szennyezések felszámolásában, hiszen jelenleg percenként egymillió műanyag palackot adnak el világszerte, ennek pedig csak 14 százalékát hasznosítják újra, jelentős része pedig előbb-utóbb az óceánokba kerül.