Búvártanoda | buvartanoda.hu

Évente százezer delfint és bálnát mészárolnak le

Éveken át a japánok gyilkolták le a legtöbb delfint (Taiji-öböl), és a bálnavadászati egyezmény kiskapuját kihasználva, állítólagos tudományos céllal a legtöbb bálnát. Ám úgy tűnik, ma már nem ők jelentik a legnagyobb fenyegetést a tengeri emlősökre. A gyilkossági ranglistán Japán már "csak" a tizedik helyen áll: 2000 óta - feltehetően az olyan környezetvédő szervezetek, mint a Sea Shepherd, vagy a Dolphin Project nyomására is - erősen visszaesett a delfinvadászat, 18 300 példányról 2300 megölt példányra.

Az Animal Welfare Institute, a Whale and Dolphin Conservation és a Pro Wildlife állatvédő szervezetek közös jelentése szerint Peru a listavezető évi 15 ezer és Nigéria 10 ezer megölt állattal. Több ezer delfin és bálna esik vadászok áldozatául Brazíliában, Venezuelában, Madagaszkáron, Indiában, Dél-Koreában és Malajziában is. Még Olaszországban és Törökországban is találtak példát ilyen esetekre az állatvédő szervezetek. 
Az állatvédők a jelentés elkészítéséhez több mint 300 tanulmányt, valamint szemtanúk és újságok beszámolóit értékelték ki.

 

A vadászat növekedése több okra vezethető vissza: a delfinek húsát a szegényebb országokban egyre gyakrabban fogyasztják, holott szervezetükben felhalmozódhatnak olyan, a környezetszennyezéssel vízbe jutó káros anyagok, mint a higany, a kadmium vagy az ólom, így fogyasztásuk hosszabb távon egészségkárosodáshoz vezethet. Gyakran használják húsukat csalinak is olyan halak esetében, amelyek a túlhalászás miatt ritkán foghatók.

„Sok országban a cápahalászat a legnagyobb motiváció a delfinek megölésére” - mondta Sandra Altherr, a Pro Wildlife biológusa és társalapítója.

A delfineket és a kisebb bálnákat a nagyobb sziláscetekkel ellentétben nem védi a kereskedelmi halászat elleni nemzetközi bálnavadászati egyezmény moratóriuma.

 

Nemcsak a megölt állatok száma elrettentő, hanem a mészárlás módja is - áll a jelentésben. Az állatokat szigonnyal lövik meg, de a kivégzésükhöz gyakran használnak dárdát, kést, lőfegyvert, horgot vagy dinamitot is.