Búvártanoda | buvartanoda.hu

Delfingulág

Sokkoló anyagot közölt az angol nyelvű orosz Siberian Times egy a kelet-szibériai Nahodka városának közelében, a Szrednyaja öbölben található helyszínről, ahol borzalmas körülmények között tartanak összezsúfolva 87, az ivarérett kort még el nem érő belugát, 11 még kölyöknek számító orkát, 6 rozmárt, illetve 9 szakállas és 50 pettyes fókát. Az állatokat a lap szerint illegálisan Kínába készülnek eladni, ahol már most 60 tengeri témapark üzemel és 12 további nyitására készülnek a közeljövőben. A tengeri emlősök kereskedelme világszerte tiltott, a kínai akváriumok és tengeri témaparkok korábbi sajtóhírek szerint a feketepiacon akár 6 millió dollárt is fizetnek egyetlen orkáért.

A tengeri emlősöket kis alapterületű, hálókkal leválasztott vízi ketrecfélékben tartják. A fagyos időjárás miatt ezek vize állandóan befagy veszélyeztetve szerencsétlen állatok levegőhöz jutását. Így a telepen dolgozó munkások folyamatosan törik a jeget fölöttük-mellettük. Emellett lángszórókkal és szivattyús vízkeringetőkkel próbálják akadályozni a vízicellák túl gyors eljegesedését. A helyszínre január 14-én ellenőrzésre kiszálló orosz hatóság, az FSZB szakértője szerint az ezzel járó zaj olyan mértékben stresszeli az érzékeny belugákat és orkákat, hogy az nemcsak a viselkedésükön, de a testükön is meglátszik: amellett, hogy a normálisnál több időt töltenek víz alatt és kevesebbet mozognak, jó néhány példány bőre elszíneződött és nagy foltokban hámlik, ami természetes körülmények között nem szokott előfordulni. A kis helyen tartott rengeteg egyed miatt pedig óriási a fertőzésveszély. Bár a végső szakértői véleményre még várni kell, a specialista szerint az orkák már haldokolnak.

A helyszín ráadásul nem most lepleződött le: a világ nagy lapjait már tavaly ősszel bejárta a telep híre, de a helyzet azóta lényegében nem változott és az orosz hatóságok csak most léptek akcióba. Az ügyészség 2018 nyarán viszont arra kérte az orosz belügyminisztériumot, hogy csalás miatt indítson eljárást négy olyan vállalkozás ellen orosz vállakozás ellen, amelyekről kiderült, hogy 10, papíron tudományos vizsgálatok céljából befogott orkából 7-et eladtak Kínába. A Novaja Gazeta című lap tavalyi tényfeltárása szerint a csalók kedvelt trükkje, hogy a tudományos vizsgálódás örvén befogott állatokat papíron „kikölcsönzik”.