Cápatámadás a Vörös-tengeren – vélemény

Néhány gondolat a július elsejei egyiptomi cápatámadáshoz:

– Július elsején két halálos kimenetelű cápatámadás történt a Vörös-tenger egyiptomi partszakaszán, a felkapott üdülőhely, Hurghada közelében. Az elsőről, amelyben egy 68 éves osztrák sznorizó hölgy volt az áldozat, viszonylag sokat lehet tudni, sőt, még egy videó is készült a szerencsétlen haláltusájáról. Az áldozat a sekély vízben történt támadásban elvesztette egyik kezét és lábát, halálát a súlyos vérveszteség és a sokk okozta. A másik balesetről jóval kevesebb információ áll rendelkezésre. Ez esetben egy negyvenes éveiben járó román hölgy volt az áldozat. Az első hírek szerint rövid uszonyú makócápa támadt az áldozatokra.

– Nagyon meglepődnék, ha rövid uszonyú makócápa lenne az elkövető. Egyrészt nyílt vízi faj, amely nagyon ritkán jön partközelbe. Másrészt halakkal táplálkozik, a fogazata is ennek megfelelően vékony, hegyes fogakból áll, melyek hátrahajlanak, hogy a megragadott zsákmány ne tudjon kicsúszni. Persze a makócápa fent van az emberre potenciálisan veszélyes fajok listáján mérete és életmódja miatt, de ennek ellenére nem rá jellemző ez a fajta támadás. Sokkal inkább a tigrsicápára, amely gyakran kijön a sekély, partközeli vizekbe, opportunista ragadozó, tehát bármit elfogyaszt, ráadásul széles, cakkos, fűrészes fogazata miatt rá jellemző a csonkolásos harapás. Mindezt még elősegíti nagy testhossza (akár 4-5 méter is lehet) és súlya is, amikor a megragadott zsákmányt tengelye körüli forgással igyekszik széttépni. (Frissítés: a legújabb hírek szerint valóban tigriscápa támadásról van szó.)

– Az áldozat egyedül fürdőzött. A cápák – akár a legtöbb tengeri és szárazföldi ragadozó – túlnyomó többségben a magányos áldozatokra támadnak rá. Soha ne menjünk egyedül a tengerbe – különösen trópusi vizek esetében – , se búvárkodni, se sznorizni, se úszni!!

– Meglepő, hogy egy ilyen felkapott nyaralóhelyen nincs olyan parti őrség, amely azonnal reagálhatna egy-egy ilyen balesetnél.

– Egy ilyen súlyos, artériás vérzéssel járó csonkolásos sérülésnél jelentősen csökken a túlélés esélye. Ha azonban lett volna a parton hozzáértő elsősegélynyújtó (vagy persze még jobb, ha orvos) és megfelelő felszerelés (pl. a tourniquet), talán még megmenthető lett volna szerencsétlen áldozat. Ismét egy eset, amely megmutatja, mennyire fontos lenne az elsősegély oktatás minél szélesebb körben való alkalmazása.

– Széleskörű oktatásra lenne szükség, mielőtt az emberek a tengerbe merészkednek. Egy trópusi tengerben igenis fel kell készülni arra, hogy cápákkal, vagy egyéb potenciálisan veszélyes élőlénnyel találkozhatunk, akár búvárkodás, akár sznorizás, akár strandolás közben. Az ilyen találkozások esetében jelentősen csökkenthető a veszély, ha felkészülten, megfelelő tudás birtokában, a szabályokat betartva tartózkodunk a vízben.

– Nagyon szomorú, hogy a média a pontos és tényszerű tájékoztatás helyett ismét a szenzációt keresi egy ilyen szomorú esetnél. Így fordulhatott elő, hogy egymásnak ellentmondó hírek, egészen más cápa fajokat ábrázoló fotók és videók jelentek meg.

– Nyugodjék békében mindkét áldozat!

Kovács Roland, Búvártanoda

Tel:06/1 613-26-86
Mobil:06/20 958-04-91
E-mail:[email protected]